2008-07-10

Markus + Internet på jobbet = ∃

Fyra dagar har det tagit att få tillgång till en internetuppkoppling med svenskt tangentbord på jobbet!

”Oj!” Säger du säkert nu och undrar hur det kan ta så lång tid. Den krångliga kinesiska byråkratin? Konstiga regler på skolan? De vill egentligen inte ge utlänningar tillgång till ett så kraftfullt verktyg? Jag är så lat att jag inte ansökt om något konto än? Nej, nej, nej och nja! (Jag ansökte inte om något konto förrän i tisdags.) Allt är egentligen i sin ordning, det är inget konstigt med att det tar två arbetsdagar att handlägga ett sådant här ärende (har för mig att det tog en vecka att få UpUnet-S konto hemma i Uppsala, men det kanske går fortare numera).

Så vad är hela poängen med det här inlägget då? Jo, saken är den att om jag hade pluggat på Stockholm eller Göteborgs universitet (eller för den del nästa vilket annat universitet som helst i Sverige utom just Uppsala) så hade jag haft tillgång till det trådlösa nätverket här på campus från dag ett! Det finns nämligen ett samarbete mellan många universitet i världen som kallas ”eduroam”. Detta ska läsas ut som engelskans education roaming, dvs. ungefär planlöst vandrande under utbildningen. Poängen är helt enkelt att alla universitet som är med i samarbetet förbinder sig att tillhandahålla trådlöst nätverk för alla studenter vid alla universitet som är med. Man loggar helt enkelt in med sina inloggningsuppgifter hemifrån och vips har man tillgång till nätet.

Varför är inte Uppsala universitet med i eduroam? Bra fråga, det undrar jag också!

3 kommentarer:

Kielo sa...

Poängen verkar vara att de egentligen (och även Uppsala) skulle behöva ansluta sig till detta planlösa vandrande, vilket verkar ju alldeles utmärkt praktiskt? Vad gör man (du?) åt saken i så fall?
Kram Mamma Kielo

Markus sa...

Universitetet här i Hongkong är anslutet, Uppsala är det inte. Nätverket finns tillgängligt, men jag kan inte logga in... :-/

Anonym sa...

Okej, jag vet att det är ganska sent att svara på ditt inlägg nu, men Uppsala är faktiskt med i eduroam. Använder det varje dag här hemma på Pollax.

Ta en titt på http://www.eduroam.uu.se/