2008-07-26

Om du har ett äpple vill du dela det med mig?

Ja om vi är på restaurang i Hongkong så dela på bara, för så gör man här. I stället för att som i Sverige sitta med varsin rätt och avundsjukt och längtande titta på varandras tallrikar för att man inser att man nog skulle tagit den där andra rätten iallafall, så beställer man här in åt hela sällskapet, vare sig man är 2 eller 20 och sedan delar man på allt. Superbra!

Detta är helt accepterat, även på restauranger som serverar icke-kinesisk mat. Här om dagen var vi på ett italienskt ställe och beställde sallad med getost och päron, ravioli med kyckling i parmesan-gräddsås, samt ställets hemgjorda salsicciakorv med polenta och tomatsås (den sistnämnda rätten var för övrigt helt himmelsk och fick en att framkalla diverse Homer Simpson-liknande dräggelljud). Ja vi ska dela, svarade vi på servitörens fråga.

När salladen först kom in fick vi varsin tallrik med sallad. Vi blev lite oroliga och undrade om det hade gått fram att vi faktiskt skulle dela på allt, och såg framför oss hur vi skulle rulla hem helt proppmätta med plånboken dubbelt så tom som planerat. Men nej, det var en sallad, de hade bara lagt upp den på varsitt fat åt oss! Något sådant skulle ju aldrig funka i Sverige, inte utan diverse missförstånd och extra avgifter. Importera detta koncept säger jag!

Inga kommentarer: