2008-07-24

OS (Nä, ni kommer inte undan här heller)

Som ni antagligen förstår är det mycket OS nu. Hongkong är ju en OS-stad; hästsportgrenarna ska hållas här, dels av karantänskäl och dels för att Hongkong redan är bra på havremoppar - här finns två stora hästkapplöpningsbanor och därmed den nödvändiga logistiken för att ta hand om de fyrbenta. Visst märker man att det är OS på gång - det finns statyer av de pluttenutt-söta maskotarna lite varstans, och nere vid Kowloons strandkant är det rena rama OS-överdosen: en gigantisk "Olympic Piazza" är under uppbyggnad, och det sitter skyltar med sloganen "One world one dream" överallt. Jag har också en känsla av att den sång som upprepas gång på gång i utomhushögtalarna kan vara den officiella OS-låten - jag hör inte vad de sjunger, men jag får mentala bilder av multikulturella barnkörer, flaggviftande, regnbågar och fred på jorden, så det kan mycket väl vara OS-låten.

Det man dock missar (tack och lov) här i Hongkong är alla fåniga och kontraproduktiva "säkerhetsåtgärder" som man ägnar sig åt i Beijing för att få "fridfulla" och "framgångsrika" Olympiska spel. Den engelskspråkiga dagstidningen South China Morning Post (SCMP) som är relativt öppet kritisk mot den kinesiska regimen rapporterar dagligen om de olika åtgärder som Partiet genomför. Exempelvis har företag varnats för att ägna sig åt "obscen" och "vidskeplig" annonsering - det poängteras att företagen har ett stort ansvar i propagandan (jo de säger faktiskt så), och att man kommer att "vidta åtgärder" om någon utövat "felaktig" annonsering.

Man ägnar sig också åt att försöka ändra folks beteende nu när de ska möta alla utländska OS-besökare. SCMP rapporterar att man satt upp anslag där folk uppmanas att inte fråga de utländska turisterna om deras ekonomiska status (att fråga vad någon tjänar eller vad det och det kostade är inte oartigt i Kina), kärleksliv eller politiska åsikter. Då Paralympics (handikapp-OS) hålls i september försöker regimen även lära folk hur man ska handskas med blinda, rullstolsburna och på andra sätt funktionshindrade människor. Att man inte ska säga till en blind att "det ligger där borta" är väl ganska logiskt, men man uppmanas även att inte säga saker som "det är bakom dig" till någon som sitter i rullstol. I stället uppmuntras fraser som "du är så fantastisk" och "du är en underbar människa". Kan ju bli lite komiskt om någon i rullstol frågar var exempelvis busshållplatsen är och istället för det logiska "den är bakom dig" (om nu närmsta hållplats är bakom personen i fråga) får svaret "Oh, du är en fantastisk människa!".

PS. Då jag som många vet är väldigt intresserad av politik och mänskliga rättigheter och annat sånt, så kommer det kanske en del inlägg på det ämnet med anknytning till Hongkong och Kina och OS och så. Om Markus får språkteknologi-nörda sig kan väl jag få politik-nörda mig? DS.

Inga kommentarer: