2008-08-20

Sånt det luktar och sånt man vant sig vid

Nu har vi varit här i över en och en halv månad, och man börjar vänja sig så smått vid tillvaron här. Det var alldeles för länge sedan vi hade listor på den här bloggen (i början hade vart och vartannat inlägg en lista), så här kommer flera stycken!

Lista nummer 1. Hongkongska lukter.
  • Durian. Den allomstädes närvarande doften i mataffärer och -marknader just nu. För er som inte vet är durian en ful, illaluktande och äcklig frukt, som råkar vara i säsong för tillfället. Det finns ett träd vid parkeringsplatsen i vår lilla by, om man mot förmodan skulle bli sugen.
  • Svett. Det är värmebölja, och deodorant verkar inte riktigt ha gjort det genomslag som man skulle önska...
  • Torkad fisk och annat torkat från djurriket. I mataffären finns påsar med små bläckfiskar och hela torkade minikrabbor på samma hylla där man hittar jordnötter och torkad frukt. På tunnelbanan (där efterlevnaden av mat- och dryckförbudet är sådär) kan en tonårstjej stå och stoppa i sig något som luktar akvariefiskmat, och som verkar bestå av just torkade fiskbitar. Det finns hela affärer vigda att allehanda torkade konstigheter, vars dofter är så att säga ganska "fishy" och sprider sig ut på gatorna. Men priset tog nog den affär nära vårt gamla hem i Mong Kok, där skyltfönstret var fyllt med små glasmontrar i vilka låg något som mest liknade torkade bruna pinnar, några decimeter långa. Att det inte var vanliga pinnar får man anta av priset - en av pinnarna kostade 22000 hongkongdollar. Frågan är vad man skulle göra med pinnen, eller snarare vad pinnen skulle göra med en. Ge en evigt liv?
  • Rengöringsmedel. Ja, ni får inte tro att det är så snuskigt här - det städas febrilt i köpcentrumen, och gatorna sopas ständigt. Klotter ser man nästan aldrig, och de offentliga toaletterna på köpcentrumen är jättefräscha och alldeles gratis.
Lista nummer 2. Sådant man vant sig vid, vilket kan bli ett problem hemma i Sverige.
  • Att kunna handla nästan vad som helst, nästan när som helst. Hur fasen ska det gå i Uppsala, där inte ens Pressbyrån har öppet efter klockan sex en söndagskväll? Här kan man shoppa digitalkamera efter fredagskvällsölen, eller först äta middag, sedan kolla efter byxor, fast klockan är halv tio en söndagskväll.
  • Vädret. Inser att de "kalla" temperaturer som vi kommer att uppleva innan vi åker hem i december (14-20 grader), är vad Sverige har just nu...
  • Vänstertrafiken. Har automatiskt börjat titta åt "fel" (dvs rätt) håll när jag ska gå över en gata. Kan bli farligt när man återvänder...
  • Konstiga priser. Ett sexpack starköl är billigare än en påse färdigriven ost (och vad en yttepyttebit brie kostar ska vi inte ens prata om). Knäckebröd är billigast på IKEA (och på vår lokala mataffär Taste påstår de att Wasaknäcke "Gluten- och Laktosfritt" - ja det står så på paketet, på tvättäkta svenska - är "imported from Germany"). Att få sina strumpor och underkläder tvättade och torkade kostar mindre än en liten liten burk riktig yoghurt.
Förresten, stryk det sista, det kommer inte alls att vara ett problem hemma i Sverige. Jag betalar gladeligen svenska ölpriser och tvättar mina strumpor själv, bara jag får äta ost igen!

Inga kommentarer: