2008-09-08

Kändisspaning och val

Idag har Hongkongs Chief Executive (regeringschef) Donald Tsang varit på besök på Univeristy of Science and Technology. Jag såg honom när jag var på väg från busshållplatsen upp till universitetet, och han var på väg mot sin bil, omgiven av poliser. Dagens kändisspaning alltså!

Igår var det för övrigt val till Hongkongs Legislative Council, allmänt kallat Legco. Det är alltså den lagstiftande församlingen. Hongkongs politiska system är minst sagt märkligt. Legco har 60 platser, och av dem väljs hälften av medborgarna, medan hälften väljs av så kallade "funktionella valkretsar", som representerar främst olika företagssektorer och branscher (exempelvis försäkringsbranschen, turismbranschen och cateringbranschen). Så en person kan rösta en gång som privatperson, och så en gång som företrädare för försäkringsbranschen. Vissa sådana funktionella valkretsar tillåter dessutom väljarna att avlägga upp till tre röster. Några politiska partier i egentlig mening finns inte heller - det finns ingen juridisk definition för vad ett parti är, så därför är de flesta partier antingen registrerade som associationer eller som företag (!).

Val var det iallafall, och det har såklart varit valkampanj med banderoller och torgmöten. Kampanjandet pågick in i sista stund igår - när vi åkte spårvagn såg vi följande scen. Om man inte själv kan vara på plats kan man sätta upp lite affischer och koppla en megafon till en bandspelare med ett inspelat tal som strömmar ut över gatan...

Inga kommentarer: