2008-09-15

MidhöstfestivalI helgen har det varit midhöstfestival, eller mid autumn festival. Det är en av de viktigaste högtiderna i den kinesiska kalendern (förutom nyåret), då bönder firar slutet på skördesäsongen. De kinesiska högtiderna infaller enligt månkalendern, och midhöstfestivalen firades igår i Hongkong under en klar himmel som visade en vackert lysande fullmåne.

Det finns lokala skillnader på hur högtiden firas, men här i Hongkong verkar det handla mycket om lyktor (mer om det senare) och om mat, speciellt sötsaker och mat av det lite finare slaget. Affärerna har sålt speciella "midhöstfestivalskorgar", och här om veckan såg vi vad som måste vara världens dyraste vattenmelon. Den var japansk. Och trekantig (alltså odlad inuti någon slags trekantig behållare som hade gett den sin form). Och den kostade 2888 Hongkongdollar. Jo ni läste rätt. En vattenmelon för ungefär 2500 spänn. Galet.

Men trekantiga och svindyra vattenmeloner till trots, den stora matgrejen är ändå "moon cake" (nä, har inget med space cake att göra). Det är bakverk som traditionellt fylls med malda frön från lotusblommor och hela saltade kokta äggulor - äggulorna ska symbolisera fullmånen. Har vi tolkat reklamaffischerna rätt finns nu flera olika varianter av moon cake, men vi har inte smakat den i någon form - rykten säger att det är en vad engelsmännen kallar "acquired taste"...

Den andra stora grejen på midhöstfestivalen är lyktor. Bilden ovan visar den traditionella sorten, men nu finns alla möjliga former - vi såg barn springa runt med såväl Hello Kitty som Spindelmannen. Själva köpte vi varsin guldfisklykta (guldfiskar symboliserar rikedom). Vi besökte den stora midhöstkarnevalen i Victoria Park i Causeway Bay (en stadsdel som är nästan lika galen som Mong Kok, fast rikare) och där fanns stora, vackra installationer av lyktor.I Tai Hang, som gränsar till Causeway Bay, tittade vi och tusentals andra på elddrakdansen, som dansades för över 150:e gången (EDIT: Jag tror det var 129:e i ordningen /Markus). På 1800-talet var Tai Hang bara en liten by, som levde på fiske och jordbruk. Hongkong härjades då av en stor farsort, men efter att ha dansat elddrakdansen skonades Tai Hang från sjukdom. Nu för tiden sponsras elddrakdansen av Hongkongs turistbyrå, området består av höghus och kustlinjen har flyttats bort genom utbyggnad, men det var ändå mäktigt att se. Normalt dansas ju drakdanser med en drakmodell gjord av tyg och papper, men den drake som dansarna ringlar runt med i elddrakdansen består istället av en stomme i vilken sitter instuckna tiotusentals brinnande rökelsestickor (ja, det luktade väldigt mycket). Tyvärr var det svårt att få bra bilder på det hela.


Drakens huvud i mitten av bilden, och den ringlande svansen.


Rökelsen ligger tät...

Inga kommentarer: