2008-11-10

Resebilder del 4: Det fantastiska hotellet på Penang

Efter Koh Samui korsade vi gränsen till Malaysia med tåg (vilket UD avråder från, men som var fullkomligt odramatiskt, om än uttröttande). Vi har redan berättat om det otroligt trevliga australiensiska par vi träffade på tåget. De visade oss vägen ända från tågstationen i Butterworth fram till vårt hotell, Cheong Fatt Tze Mansion i Georgetown, Penang (alltså en ö utanför Malaysias östkust). Cheong Fatt Tze Mansion byggdes av en rik kinesisk köpman vid namn Cheong Fatt Tze ("Asiens Rockefeller") på 1800-talet, och har efter år av förfall rustats upp och gjorts om till musuem och ett unikt bed & breakfast. Restaureringen av huset har fått pris av UNESCO. Huset är byggt efter konstens alla feng shui-regler och det är så vackert, så fridfullt och så underbart. Alla rum är unikt inredda, och har namn, inte nummer. Vårt hette "Fragrant Poem" (doftande poem). Tyvärr fick vi bara en natt här, men jag hoppas att vi kan återvända någon gång.


Huset sett från gatan. Den blå färgen är helt gudomlig.


Ytterligare en exteriörbild (med fult modernt glashotell i bakgrunden). En del av fasadutsmyckningarna är gjorda med en speciell gammal teknik som består i att man tar skärvor från porslin i olika färger och fogar samman dessa för att bilda olika figurer.


Huset är byggt runt en öppen innergård, där regnet och vinden kan komma in (feng shui betyder just vind och vatten). Vid denna innergård låg frukostmatsalen.


Utanför vårt rum (vårt fönster till höger).


En del filmer har delvis spelats in på Cheong Fatt Tze Mansion, till exempel "Indochine" från 1992 med Catherine Deneuve. Dessa rickshaws användes som rekvisita i filmen och står nu utanför huset.

Inga kommentarer: