2010-10-14

Recension: Unseen Academicals

Vad får Markus att plöja 540 sidor om fotboll? Fast i ärlighetens namn var det en del mode också...

Jo: när det hela utspelar sig i Terry Pratchetts ”skivvärld”! Det är lite av ett genidrag att låta fenomen från vår värld få fritt spelrum i en påhittad värld, det låter författaren ta saker till sin spets och vrida och vända på dem på ett väldigt skarpt och komiskt sätt. För sitt levande språk och komiska ordvrängeri har Herr Pratchett blivit Sir Pratchett, eftersom drottningen av England fortfarande adlar synnerligen förtjänstfulla medborgare.

Receptet är bekant för den invigde: ett fenomen från vår värld materialiserar sig i bokens värld, och de stackars invånarna får gilla läget. I Unseen Academicals är det fotboll som gäller, men också lite vid sidan av. mode. I England är fotboll och mode starkt ihopkopplade på grund av Becks’n’Posh (ni som inte har någon aning bry er inte).

Upplägget är bekant, och historien bjuder egentligen inte på så många överraskningar, men det är njutvärd läsning hela vägen. För mig känns det extra hemtrevligt eftersom universitetslaget Unseen Academials har två gula U:n på röd bakgrund som logotyp – mitt alma mater är Uppsala universitet (UU) som också har rött och gult som sina färger!

Som sagt: kanske en i mängden av skivvärldenböcker, men har man läst de andra ska man definitivt plocka upp ett ex a även denna. Betyget blir två bitar paj och en banan av fem möjliga munsbitar.

Inga kommentarer: