2008-12-13

Blinka lilla lampa där

Precis som jag förutsåg är juldekorationerna här ganska....speciella. En del är faktiskt snyggt, annat är visserligen lite väl...mycket...men ändå ganska okej (exempelvis hus med gigantiska ljusdekorationer där det står saker som "Seasons Greetings") men annat: bara konstigt.
Eftersom det i princip bara är den kommersiella julen som firas här (om ens det: jag har faktiskt inte sett en enda av de uppmaningar av typen "shop till you drop" eller "love is giving" som man brukar se i Sverige och som gör att julhandeln alltid ofelbart slår alla rekord varje år, oavsett finanskriser) så har de inte så stor koll på vad som är juligt och inte. Exempelvis har jag sett otaliga försök att avbilda renar som varit mindre lyckade. Ibland ser de mest ut som hjortar, ibland som hästar som någon limmat fast några konstiga, felvända horn i pannan på. Några bildbevis på juliga konstigheter nedan:


Låt se: snögubbar är ju ganska juligt iallafall. Men vad gör isbjörnen där? Har den ätit upp tomten (båda bor ju ändå vid Nordpolen) och sedan satt på sig tomtens luva? När vi sedan kommer till pingvinerna och fåren, då blir det bara för konstigt.


Nu blir det ännu konstigare. Här har vi en clown/apa (svårt att avgöra) som spelar saxofon. Hur de får ihop det här med jul övergår mitt förstånd. De guldfärgade varelserna ska säkert föreställa renar men det gör de inte. Och det är svårt att se, men bakom clownapan står det en hiskelig skapelse i form av en julstjärna som muterat till en palm (eller kanske tvärtom) och från mitten av julstjärnepalmen kommer det ut bubblor i genomskinlig plast.


Detta är faktiskt inte så hemskt, bara lite amerikanskt "over the top". Mycket lampor, julgranskulor och konstiga konformade "granar". Det konstiga är dock det som skymtar till vänster i bild: en järnvägräls. Varje halvtimma mellan 18 och 21 visar nämligen Harbor City, där denna kreation återfinns, upp sin "mechanical Christmas show" som i år består av ett tåg som åker på en cirka 20 meter lång tågräls (bilderna blev för suddiga för att visa här). Det finns en historia till också (som visas på storbildsskärm) men den var på kantonesiska så jag har ingen aning om vad tåget har med jul att göra (fast kom det inte en film för några år sedan med Tom Hanks som var om något med tomten och ett tåg?).


Vi slutar med något mycket finare: lyxhotellet The Peninsula som om de bara hade struntat i tomten och renarna och enbart använt stjärnorna hade haft de absolut snyggaste dekorationerna.

Inga kommentarer: