2008-08-02

Överraskningsmiddag

På vägen till tunnelbanan är trottoaren varje kväll blockerad av massa folk som står och väntar på att få komma in på restaurangen The Golden Phoenix. Tjocka gardiner döljer fönstren, så det går inte att se annat än de tidningsurklipp som är uppsatta på fönstren och vittnar om att stället har en viss berömdhet. Allt är på kinesiska.

Igår kväll stillade vi vår nyfikenhet och ställde oss att vänta på att få ett bord. Mannen som driver stället och som då och då kom ut för att ropa in de som nu fått plats påminner om någon slags korsning mellan en galen auktionsutropare och en gladare version av the soup nazi från Seinfeld. När det äntligen blev vår tur klev vi in i en liten liten spartanskt inredd restaurang, fullsmockad med bord och med en angenäm doft från köket.

Vi hade väntat oss traditionell kinesisk mat – nudlar, pekinganka kanske, iallafall sådant som ska ätas med pinnar. Istället fick vi stekknivar – det visade sig vara en stekrestaurang. Visst, på några sidor längst bak i menyn fanns lite pliktskyldiga nudelrätter, men det man åt på The Golden Phoenix var kött. Mycket kött – stora stekar serverade med mycket sås, några pommes frites och kanske en liten grönsak om man letade. Gott kött, som var så mört att man undrade om de hade bankat ihjäl kon. Och billigt – notan för en t-bensstek och en entrecote landade på 150 Hongkong-dollar (ca 120 kronor). Fantastiskt ställe, och en anledning att återvända till de här kvarteren efter att vi har flyttat härifrån, vilket vi gör nu i helgen.

Inga kommentarer: