2008-07-14

Recension: Symphony of Lights

Längst ned på Kowloons spets, ut mot vattnet och med utsikt över Hong Kong Island och Centrals imponerande skyline, ligger Avenue of the Stars, någon slags kopia av Hollywoods Walk of Fame. Kineserna fotograferar varandra framför Bruce Lee-statyn, köar framför sockervaddsförsäljarna och vandrar längs promenaden där gatstenar, komplett med stjärna, handavtryck och autograf precis som i LA, hedrar skådespelare som man aldrig har hört talas om. I lördags kväll begav vi oss dit, modigt nog utan paraplyer, men med fem burkar Heineken i en plastpåse, för att njuta av en vacker öldrickarutsikt och samtidigt kolla in Symphony of Lights. Symphony of Lights är en ljusshow som hålls varje kväll kl 20.00 då ett antal deltagande skyskrapor i Central på andra sidan vattnet, lyses upp och blinkar och har sig till musik. Lite laserljus ingår också i spektaklet.

Jag hade förväntat mig musik i stil med Star Wars Imperial Theme eller kanske Valkyriernas Ritt av Wagner, men istället var det någon sorts kinesisk blip-blop-muzak som strömmade ur högtalarna. Skyskraporna blinkade i olika färger, ibland i takt till musiken, och det coolaste var nog det knippe gröna laserstrålar som vid ett tillfälle, då musiken innehöll något som liknade en harpa, liksom vibrerade som harpsträngar gör. Bank of China Tower, en mycket omdebatterad skyskrapa då den markant bryter mot alla Feng Shui-regler bland annat genom att bestå av trekanter (vääääldigt dålig Feng Shui), hade de häftigaste ljuseffekterna, mest i kraft av sin annorlunda arkitektur, men i övrigt var Symphony of Lights inte mycket att hurra för. Många av åskådarna tycktes också dela den åsikten - ett "wow" och ett "ahhh" hörde jag, precis i början, sedan verkade folk tröttna.

När massorna hade lämnat området satte vi oss på en bänk och tittade på den nu inte alls häftigt blinkande, men ändå hänförande utsikten och drack våra öl. Sedan vandrade vi längs promenaden och tittade på ett gäng kineser som dansade till ett liveband som spelade en mycket misshandlad, men ändå fullt igenkännbar version av Elvis Blue Suede Shoes. Efter det begav vi oss hemåt. Att dricka öl på Avenue of the Stars kan jag definitivt tänka mig att göra om, men nästa gång skippar vi nog Symphony of Ligthts som jag tilldelar en (1) ölburk. Mitt förslag: hyr in E-Type, han kan det där med ljuseffekter.

Inga kommentarer: